Repay i Köping har höjt nivån på säkerheten i sin arbetsmiljö. Satsningen har gjorts efter en konstruktiv dialog med Arbetsmiljöverket.
– Vi är väldigt noggranna med säkerheten och har aldrig haft några olyckor, men det här är ett område där det alltid finns saker att slipa på, säger Joakim Klinga, platschef.
En representant från Arbetsmiljöverket besökte Repay i oktober 2021, studerade arbetsmiljön och intervjuade också medarbetarna om deras jobb. Efter besöket fick Repay en lista på punkter där säkerheten kunde förbättras. I februari i år gjorde Arbetsmiljöverket ett återbesök på Repay och var nöjda med de åtgärder som vidtagits.
– Vi har haft en bra dialog med Arbetsmiljöverket hela vägen, de har varit hjälpsamma och tydliga.
En av punkterna som Arbetsmiljöverket identifierade var truck- och traverskörningen. För att öka säkerheten inom det området anlitade Repay företaget QSR Consulting, som jobbar med utbildning av truck– och traversförare.
– De var här en dag och inspekterade och tittade på vad som kunde göras bättre. Sedan gick alla hos oss en två dagar lång utbildning med företaget, som ledde till en del nya säkerhetsinstruktioner. Det handlar bland annat om hur man går i förhållande till lasten på traversen och lägre hastighet vid truckkörning.
Joakim Klinga berättar att alla på Repay i Köping har truck- och traverskort och är rutinerade förare men att det inte är fel att repetera säkerhetsinstruktionerna då och då.
– Jag upplever att alla våra anställda är försiktiga vid truck- och traverskörning, men det är lätt att bli lite hemmablind. Nu är vi ännu mer medvetna om riskerna än tidigare och det är bra, för det är ju ofta stora laster vi jobbar med.
Nu ska Repay också ta fram uppdaterade säkerhetsinstruktioner för lastbilschaufförer som kommer till fabriken med laster och då ofta kör in i lokalerna för att lasta av. Repay ska även göra en riskanalys på nya maskiner som är på gång till företaget.
– Vi gjorde en riskanalys på våra fyra befintliga maskiner efter krav från Arbetsmiljöverket. De brister som framkom har vi åtgärdat och den kunskapen har vi med oss när vi installerar nya i framtiden. Vi kan aldrig vara nog försiktiga, inte minst i de fall när det handlar om hantering av mycket varma stålrör.
Joakim Klinga konstaterar att kontakterna med Arbetsmiljöverket och de insatser som gjorts i samband med dem har varit lärorika.
– Det känns jättebra att vi nu förbättrat vår arbetsmiljö. Alla hos oss har varit delaktiga och engagerade i arbetet och det visar att alla tycker att det här är en viktig fråga.